Település:
Budapest, 12. kerület


Normafa Park


A főváros legismertebb kiránduló- és síelőhelye Budapest XII. kerületében a Budai-hegység keleti peremén, a Budai Tájvédelmi Körzet része.

Földrajz

A Normafa a Svábhegy–János-hegy-vonulat déli csúcsa, a Svábhegy legmagasabb pontja. Tengerszint feletti magassága 477 méter. A két hegy között egy hosszú, de viszonylag keskeny fennsík húzodik, amelyről meredeken szakadozik le a hegyoldal Zugliget felé.

Maga a Normafa egy kisebb, fákkal övezett, parkszerű tisztás, amelyről lefelé indul a kanyargós Harang-völgy. Ennek tetejéről majdnem félkörpanoráma nyílik a fővárosra, a Dunára a budai és a pilisi hegyvidékre. Szép időben a Hármashatár-hegy környezete is jól kivehető. Télen pedig a szánkózók, síelők veszik birtokukba. Az egykori síház épületében vendéglő működik, vele szemközt pedig a szinte legendássá vált rétesező szolgálja a kirándulókat. A két hegy között található a szintén kedvelt Anna-rét.

2015 őszén elkészült a Normafa-rehabilitáció első üteme. Ennek egyik eleme volt a Normafa út és a Libegő felső végállomása közötti sétány helyreállítása. A felújítás során a Normafától az Anna-rétig három méter, onnan tovább a Libegőig két méter szélességben stabilizált, vízáteresztő murvaburkolatot építettek ki a szakemberek. Az útvonal mentén pihenőhelyeket hoztak létre, padokkal, asztalokkal, továbbá új szemeteseket, irányjelző és tájékoztató táblákat, kerékpártárolókat is kihelyeztek. Az új, egyedi tervezésű erdei „bútorok” egységes megjelenésűek, amelyeknél általában a mészkövet kombinálták a tömör, felületkezelt tölgyfahasábokkal. Az eltávolított, de még használható padokat az önkormányzat nem dobta ki, hanem felújította, és az erdőterület más részein helyezte ki. A kulturáltan és biztonságosan kialakított tűzrakóhelyek mellé a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény hulladékfát is bekészít, hogy ne az erdőt károsítsák a piknikezők.

 

 

Teljesen megújult az Anna-réti játszótér is, összesen tizennyolc új, a környezetbe illő, fából készült játszóeszköz került ide, amelyek a kisebb és nagyobb gyerekek számára is kínálnak játéklehetőséget. A fogyatékkal élőket képviselő szervezetek javaslatára integrált játszótér készült, azaz a játszóhelyet a sérült és az egészséges gyerekek is tudják használni. A játékok környezetében, több mint hatszáz négyzetméteren, fenyőkéreggel borított eséscsillapító felületet hoztak létre. A játszótér mellett illemhely és ivókút is található. Már korábban megújult a Libegő felső állomásánál levő játszótér is, az önkormányzat ide is helyezett ki kulturált, tájba illeszkedő, faborítású konténervécét, továbbá felújította a Normafa Síház melletti, meglévő illemhelyet.

A Normafa-rehabilitáció második ütemében, 2016-ban megújult a Jánoshegyi út a Normafa és a Libegő felső végállomása között, a közel két kilométer hosszú szakaszon zöld sávval elválasztott, gumiborítású futópálya is épült. A korábbinál szűkebb keresztmetszetű, megújult útpálya a kerékpárosok, görkorcsolyázók és más kerekes sportokat űzők számára nyújt kiváló mozgási lehetőséget, de babakocsival is jól lehet rajta közlekedni. A felújított szakaszra a futóút mentén új, környezetkímélő, mozgásérzékelő közvilágítást építettek ki, hogy a téli, korán sötétedő időszakban is biztonságosan lehessen használni.

 

Kikerültek a sorompók a Jánoshegyi út két végére, valamint a Mátyás király útra az engedély nélküli behajtás megakadályozása érdekében.

 

 

A Normafa Síházhoz közeli területen kültéri fitneszpálya létesült, amelyen összesen 22 erősítő, illetve húzódzkodó eszköz áll a sportolni vágyók rendelkezésére.

Többéves előkészítő munka után 2017 őszére befejeződött a Hotel Olimpia kisajátítási folyamata, és 2018-ban megtörtént a város legnépszerűbb és legszebb panorámájú kirándulóhelye mellett éktelenkedő, szebb napokat is megélt, menthetetlenül rossz állapotú szálló bontása. A több mint 15 ezer köbméternyi, ledarált betontörmelék és sitt egy jelentős részét beépítettük az Eötvös út autóforgalomtól mentesítendő felső szakaszát kiváltó új útba. A lebontott szálló helyén park épült, amelynek pontos kialakítását a környéken élő lakóközösséggel együtt határoztuk meg. A park elnevezésére is a lakosság tett javaslatot, ennek alapján a terület végül az Eötvös Loránd park nevet kapta.

 

Rendeztük a Libegő felső állomása előtti területet, tájba illő pavilonokat helyeztünk ki, helyreállítottuk és kerekesszékkel, babakocsival is megközelíthetővé tettük a Libegő melletti kilátópontot, és megtörtént a zöld környezet rehabilitációja is.

 

A fejlesztések kiemelten fontos eleme az építészeti örökség védelme.

Régi pompájában ragyog és látogatható az egykori zugligeti lóvasút díszes indóháza. A Hegyvidéki Önkormányzat beruházásában – a magyar állam és az EGT Alap támogatásával – 2017 nyarára befejeződött a műemlékvédelem alatt álló egykori lóvasút-végállomás épületének korhű rekonstrukciója. A megújult műemlék épület neve Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont lett. A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény kiállításai láthatók benne, valamint múzeumpedagógiai foglalkozásoknak, továbbá információs pontnak ad helyet, mindemellett oktatóteremként, tudományos kutatóhelyként, filmvetítések és kisebb konferenciák, rendezvények helyszíneként használható. Az épületben 2019 tavaszától cukrászda is várja az idelátogatókat.

 

Az épületfelújítások kapcsán komoly kihívást jelentett a több évtizedig elzártan és elhanyagoltan álló zugligeti Fácán épületegyüttes rehabilitációja. Ennek első lépése az építészeti értéket nem képviselő építmények és épületrészek elbontása volt 2017-ben. Az egykori Fácán vendéglő védett épületének átalakításával és bővítésével a helyszűkével küszködő Zugligeti iskola felső tagozata kapott otthont 2019 őszétől.

 

A hajdani vendéglő mellett, a területen található a műemléki szempontból szintén jelentős, nagyon rossz állapotban lévő műemlék épület, a Hild József által tervezett klasszicista fogadóépület, amelynek rehabilitációja megkezdődött. Az épület várhatóan 2020 végére szerkezetkész állapotban lesz, keressük a létesítménynek az új funkciót.

Az Eötvös út 48-50. alatt található, helyi védettséget élvező régi villaépület teljesen megújult, hamarosan része lesz a Normafa felső kapujának, egy új látogató- és információs pontnak.

 

A védett villaépület mellett egy új, környezetbe illő, faburkolatú épület létesül, amely a Normafa irányába, valamint a később meghosszabbítandó fogaskerekű vasút végállomásához vezeti a gyalogosforgalmat. A főépülettel párhuzamosan gyalogossétány vezet majd, amely összefűzi a területen található épületeket. A látogató- és információs pont egész évben büfével, kis étteremmel, öltözőkkel, csomagmegőrzővel, sportszerkölcsönzővel, turistainformációs szolgáltatással várja majd a Normafához érkezőket. A funkciókról a tervezési fázisban a hegyvidékiek szavazhattak. A befejezés 2020-ban várható.

A Szent Ferenc Kórház „Út az egészséghez” programjához kapcsolódóan kardioösvényt alakítottunk ki elsősorban a szív- és érrendszeri betegséggel élők, valamint a cukorbetegek részére. A túraprogram az egészséges embereknek is ajánlott, betegségmegelőző céllal. Az útvonalon a túrázók megismerkedhetnek néhány alapvető egészségügyi mutatóval és mérési módszerrel, valamint kölcsönözhető eszközök segítségével állapotfelmérésre is alkalmuk nyílik.

A Normafa látogatottsága egy-egy szép nyári, napsütéses, vagy téli, havas hétvégén a több tízezret is meghaladja, ami jelentős parkolási problémát jelent. A Normafa Síháznál levő aszfaltos, valamint a Konkoly Thege Miklós úton található régi, murvás parkoló használatán túl az autók gyakran járdákon, természetvédelmi területen, az erdőben állnak meg szabálytalanul. Fontos, hogy akik gépkocsival közelítik meg a Normafát, szabályosan és ne környezetkárosító módon parkoljanak.

Hamarosan megszűnik a Normafa Síház mellett, a védett erdőben lévő aszfaltos buszforduló és parkoló, hogy ezt a területet visszaadjuk a turistáknak és a természetnek (zöld felület, kerthelyiség, büfé- és ajándékbolt-pavilonok létesülhetnek itt). A bontással közel 3500 m2 aszfaltburkolatot távolítunk el a védett erdő besorolású területről. A Konkoly Thege Miklós úton (amely a Normafa Síház felé zsákutca lesz), az „új Eötvös út” és a síház közötti szakaszon rendezett, modern parkolót alakítunk ki. Az új parkoló 163 parkolóhelyet biztosít (néhánnyal kevesebbet, mint a jelenlegi). Zárt kialakításával lehetetlenné válik a szabálytalan út menti és erdőben történő parkolás. Ez fontos lépés a környezet védelme érdekében, azonban mivel összességében így lényegesen kevesebb gépjármű tud majd a Normafán parkolni, kiemelten fontos a közösségi közlekedés javítása a hegyre.

A fejlesztés részeként lezárásra kerül az Eötvös út legfelső, közel 200 méteres szakasza. A kirándulók ezt az útszakaszt sétálásra használhatják. A gépjárműforgalom áthelyezésére új utat építettünk a Gyermekvasút mellett a Távcső utcával párhuzamosan, a lebontott Hotel Olimpia vonalától a Konkoly Thege Miklós útig. Az autó- és buszforgalom így a védett erdőtől távolabb, az új útra kerül. Az új útszakasszal párhuzamosan a fogaskerekű majdani, normafai meghosszabbításának is biztosítjuk a szükséges méretű területet. A forgalmi átalakítás megvalósítása 2020 második felére várható.

 

A vagyonkezelésbe vett, üresen álló és pusztuló Sport Hotel sem látványában sem funkciójában nem illeszkedik a védett erdőterületre. A Jánoshegyi útról kitiltottuk az autókat, egy hotel működtetése a területen jelentős környezetterhelést jelentene. Az egykori hotel bontása megkezdődött, 2020 nyarára befejeződik. Ez további 5200 m3 lom, törmelék, beton eltávolítását jelenti az erdőből.

További tervek

A Normafa rehabilitációjához kapcsolódóan fontos lépés a Libegő korszerűsítése. Cél, hogy a gépjárműforgalom csökkentésével párhuzamosan a közösségi közlekedési módok előnyben részesítésével javítsa a Normafa Park területének tömegközlekedéssel történő megközelítését, ugyanakkor látványosságként is szolgálja a Normafára látogatók kikapcsolódását. A Libegő jelenlegi fogadóépületei funkcionálisan is és műszaki állapotukat tekintve is elavultak, valamint a kétüléses ülőlift sem korszerű már. A felújított libegő XXI. századi technológiával készülne el, négyüléses, lekapcsolható, kerékpárok és sílécek szállítására is alkalmas, esővédő burkolattal rendelkező megoldással, korszerű világításrendszerrel. Az önkormányzat kezdeményezte a Fővárostól a Libegő átvételét. A tervek elkészültek, az épületekre megvannak az engedélyek. Várjuk a fővárossal való megegyezést az átvételről.

 

A Normafa-rehabilitáció keretében új programelem – a Libegő fejlesztéséhez kapcsolódóan – az egykori zugligeti villamos-végállomás műemlék épületének és környezetének funkcióbővítő rehabilitációja. A felújítás során az étterem funkció megmaradna, annak fejlesztésével. Az étterem mellett egy hűtőtechnológiával ellátott jégpálya kerülne kialakításra, illetve ennek kiszolgálására gépészeti háttér, tároló és korcsolyakölcsönző, öltöző és mosdóblokk. A tervekben szerepel az ingatlan környezetének kulturálttá tétele, rendezése is.

 

Ahhoz, hogy hosszútávon jelentősen csökkentsük a Normafa autósforgalmát, elengedhetetlen a közösségi közlekedés fejlesztése, a fogaskerekű vasút korszerűsítése, valamint a Normafáig és a Széll Kálmán térig történő meghosszabbítása. Fejlesztésével hatékony kihasználtságot érhetünk el (közösségi közlekedési eszközként), a csendes üzemeltetéssel kíméljük a lakókörnyezetet, valamint tehermentesítjük a Normafát az autósforgalom alól. A tervek elkészültek, az engedélyeztetés közel száz százalékos. A fővárossal közösen keressük a forrást a megvalósításra.

 

A Normafa környékén régen hagyománya volt a hangulatos vendéglőknek, amelyek azonban a múlt században bezártak, eltűntek. Jelenleg nem megoldott a környék gasztronómiai szolgáltatása. Nagy az igény az olcsóbb büfé vagy önkiszolgáló étterem, illetve a közepes árkategóriájú vendéglő iránt. A Normafa rehabilitációja keretében az önkormányzat ezzel a kérdéssel is kíván foglalkozni, keressük a lehetséges megoldásokat. Mivel a síház épületének vagyonkezelése átkerült a Hegyvidéki Önkormányzathoz, az önkormányzat Tulajdonosi és Városfejlesztési Bizottsága 2019 decemberében döntött az étterem átmeneti, 90 napos határozott időtartamra történtő bérbeadásáról annak érdekében, hogy az ingatlan épületében ne következzen be a kihasználatlanság következtében állagromlás. Az Önkormányzat ezalatt előkészíti az étteremrész hosszútávú hasznosításának tervét. Az épület mögötti elkerített terület megnyitása a kerítés lebontásával szintén szerepel a tervek között. A terület az étteremhez kapcsolódó funkciót fog kapni.

A síház mögött található büfék az Önkormányzat vagyonkezelésében lévő területen állnak. Az önkormányzat hosszú távon ezt a területet is rendezni kívánja. A tervek között szerepel kulturált büfépavilonok elhelyezése a síház melletti parkoló és buszforduló megszüntetésével kialakítandó park és közösségi tér területére. A Libegő épületében, valamint az egykori 58-as villamos-végállomás épületében is tervezzük kulturált büfé/étterem kialakítását. Az elképzelések szerint a Normafa Kapuja Látogatóközpontban büfé/önkiszolgáló étterem várja majd a látogatókat.

Elérhetőség

Normafa Park ügyeleti telefonszám: +36204991111
Normafa Park e-mail cím: bejelentes@normafapark.hu

Normafa Park iroda elérhetősége:

Telefonszám: +36203570400
E-mail: info@normafapark.hu

 

Forrás: normafapark.hu

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »